TripadvisorTrivago
Mapa Vendrell
Enquesta / Encuesta /Survey / Enquête
QR Sant Salvador QR Coma-ruga QR El Francàs
ISO 9001 - 14001
Infocultura - Agenda cultural

Galeria de fotos

NotíciesEs convoca una segona edició de la Biennal d’arts plàstiques i visuals del Penedès i Garraf

Es convoca una segona edició de la Biennal d’arts plàstiques i visuals del Penedès i Garraf

L’Associació Ardhara i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell convoquen una Biennal d’arts plàstiques i visuals per potenciar la difusió de la creativitat emergent al Penedès i Garraf i descobrir artistes plàstics i visuals.

D’aquesta manera, el Vendrell agafa el relleu de la primera convocatòria del 2015 que va tenir lloc a Vilafranca del Penedès, coincidint amb el fet de ser Capital de la Cultura Catalana, i que va culminar amb l’exposició col·lectiva dels artistes seleccionats a la Capella de Sant Joan.

Aquesta Biennal té com a objectiu recuperar i actualitzar l'esperit de les Exposicions d'Art del Penedès que es feien als anys 20 del segle XX en diferents ciutats de l'Alt i Baix Penedès i el Garraf. Amb aquest mateix esperit, durant els anys 1987, 1991 i 1995 un grup de joves d'artistes del Penedès van ser seleccionats per a formar part d'una convocatòria promoguda per diferents ajuntaments i altres institucions democràtiques amb el nom d'Ardhara. La convocatòria va aplegar artistes no professionals de les arts plàstiques i visuals de diferents municipis del Penedès: El Vendrell, Sant Pere de Riudebitlles, Vilafranca del Penedès, l'Arboç, Sant Sadurní d'Anoia, Gelida, Vilanova i la Geltrú, etc... amb l'objectiu de mostrar de manera conjunta l'art emergent del moment.

L’any 2012, diferents artistes que van participar en l’Ardhara es van reunir i organitzar per constituir una entitat estable i promoure l’art contemporani que s’està creant al nostre territori. I una de les seves principals iniciatives és la convocatòria d’una Biennal d’Arts Plàstiques i Visuals.

A la convocatòria del 2017 hi poden participar persones de 18 a 40 anys residents o nascudes al Penedès i Garraf. Cal enviar la butlleta d’inscripció i una presentació en PDF al correu electrònic art@elvendrell.net en un termini que finalitza el divendres 17 de febrer de 2017. Un jurat especialitzat seleccionarà un màxim de deu artistes que exposaran la seva obra a la Sala Portal del Pardo del 28 d’abril al 28 de maig de 2017.

La presentació de la convocatòria ha anat a càrrec de la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, i de l’artista Camil·la Pérez, del col·lectiu Ardhara i membre del jurat, les quals han destacat l’esperit d’unir el Penedès a través de l’art i amb la voluntat de donar a conèixer l’obra de nous valors i també d’artistes consolidats del territori.

Continuar llegint » http://elvendrell.net/art/altres-projectes/biennal-d-arts-plastiques-i-visuals


Escollits "7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell"

Escollits "7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell"

La colla castellera dels Nens del Vendrell; el Ball de Diables del Vendrell; l’Església parroquial, el campanar i l’Àngel de Tobies; la Cercavila de foc; el Jaciment ibèric de Mas d’en Gual; l’Àliga del Vendrell i el llegat de Pau Casals han estat escollits per votació popular com a “7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell”.


Així ho han anunciat aquest migdia a la Sala de plens el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Eva M. Serramià, que han organitzat conjuntament la campanya. Aquesta té com a objectiu promoure i divulgar el patrimoni cultural del Vendrell d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs seleccionats i elegits. A més, pretén establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer la riquesa patrimonial del Vendrell, alhora que es promou la participació ciutadana.

En total, han participat en la votació 1.471 persones, que han emès 6.607 vots. Cada participant ha pogut votar fins a set candidatures diferents. Finalment, trenta candidatures de les 300 propostes presentades, han aspirat a convertir-se en un d'aquests "7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell".

La regidora de Cultura ha valorat molt positivament la participació ciutadana en aquesta campanya i alhora, la presa en consideració d’una gran part del patrimoni cultural del municipi, “un dels millors actius amb els quals compta el Vendrell”. En aquest sentit, la regidora ha puntualitzat que aquests “7 tresors no són tots els tresors culturals del Vendrell, i que en tot cas, són representatius de la gran riquesa patrimonial, arquitectònica o de cultura popular del municipi”. “El gran tresor”, ha afegit Serramià, “és el què conforma el conjunt del nostre patrimoni cultural”.

Des de l'organització Capital de la Cultura Catalana han destacat l’alta implicació dels ciutadans a la campanya, assenyalant que un 63% dels vots han vingut del Baix Penedès, però un 37% han estat de fora, especialment de comarques veïnes.

A partir d’avui els set elements elegits com a “Tresor del patrimoni cultural del Vendrell” s’incorporaran a la “Llista representativa dels tresors del patrimoni cultural del món”, del Bureau Internacional de Capitals Culturals. D’altra banda, també a partir d’avui s’iniciarà la projecció nacional i internacional dels tresors culturals que han estat escollits. Principalment, s’elaboraran newsletters en diferents versions lingüístiques, que s’enviaran a 600.000 persones de 73 països diferents, que són les que han participat activament en alguna de les 27 campanyes anteriors que l’organització Capital de la Cultura Catalana han realitzat arreu del món. També s’elaboraran peces periodístiques dels 7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell per a publicar en els mitjans de comunicació.

Properament se celebrarà un acte de lliurament dels diplomes acreditatius als representants del elements elegits com a “tresor del patrimoni cultural del Vendrell”.


L’Ajuntament del Vendrell i l’organització Capital de la Cultura Catalana han dut a terme aquesta campanya d’elecció i promoció “7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell”, en paral·lel a la voluntat del Vendrell de presentar candidatura per esdevenir Capital de la Cultura Catalana l’any 2020, una designació organitzada per la mateixa institució.


Obertes les votacions del '7 tresors' del patrimoni cultural del Vendrell

Obertes les votacions del '7 tresors' del patrimoni cultural del Vendrell

Un total de 30 candidatures aspiren a convertir-se en “tresor del patrimoni cultural del Vendrell”, dins de la campanya organitzada per l’Ajuntament del Vendrell i l’entitat Capital de la Cultura Catalana.

L’objectiu d'aquesta campanya és promoure i divulgar el patrimoni cultural del Vendrell d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs seleccionats i elegits. A més, pretén establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer la riquesa patrimonial del Vendrell alhora que es promou la participació ciutadana.

Els ciutadans que desitgin votar per elegir “7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell” hauran d’omplir el “Formulari de Votació” de la pàgina web http://ccc.cat/ o omplir la butlleta a l'Ajuntament del Vendrell, el Centre cívic L'Estació, la Regidoria de Cultura o l'Oficina de Turisme de Coma-ruga. El darrer dia de votació és el 28 de desembre de 2016.

El votant podrà votar per una, dues, tres, quatre, cinc, sis o set candidatures. El que no podrà fer és votar més d’una vegada la mateixa candidatura.

Llevat de l’apartat “comentaris”, que és opcional, el votant haurà d’omplir necessàriament tots els apartats del “Formulari de Votació”. Moltes gràcies.

Per a qualsevol dubte o pregunta sobre les candidatures, el sistema de votació, etc, us podeu adreçar per correu electrònic a info@ccc.cat

Continuar llegint » http://ccc.cat/noticies.php?Id_noticies=499


S'anuncia l'inici de construcció del CAP del Botafoc

S'anuncia l'inici de construcció del CAP del Botafoc

El passat dimecres a la tarda, a la sala de plens de l'Ajuntament del Vendrell, va tenir lloc la presentació del projecte de construcció del CAP del Botafoc, que va anar a càrrec del gerent de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Joan Maria Adserà; el regidor de Salut, Ferran Trillas, i l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer.

Després d'haver finalitzat el procés de disseny, que ha estat complex, i d'haver-se aprovat el pressupost de la Regió Sanitària de Tarragona, està previst fer en breu la licitació de l'obra per tal de poder iniciar-la al final del proper mes de gener. Amb un pressupost d'uns 3 milions d'euros, la previsió del termini d'execució és d'uns divuit mesos.

A la zona del Botafoc, al solar que queda per sobre de l’escola Teresina Martorell, es construirà un edifici de dues plantes. La planta superior, de 1.279,35 metres quadrats, serà el Centre d'Atenció Primària amb 18 consultes, 3 boxos d'extraccions i 1 aula d'educació sanitària. I la planta inferior acollirà un Centre d'Hemodiàlisi, amb una superfície de 744,25 metres quadrats, que podrà donar atenció a 80 pacients. Es calcula que a la zona no s'arriba a les 50 persones que necessiten aquest servei sanitari, els quals en aquests moments s'han de desplaçar a Tarragona.

El gerent de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla va explicar que amb aquest nou equipament de salut es donarà resposta a dues necessitats importants: descongestionar el CAP actual, sobre el qual ara es podran repensar algunes de les seves funcionalitats, i oferir el servei d'hemodiàlisi. Sobre la unitat d'hemodiàlisi, Joan Maria Adserà va explicar que fa molts anys que es parla de posar-ne una al Vendrell, però és ara quan es compleixen els condicionants per tenir-ne una que pot atendre un important volum de pacients.

El regidor de Salut, que en una reunió prèvia a la roda de premsa havia convocat els membres de la Comissió de Salut per donar-los a conèixer el projecte de construcció del CAP del Botafoc, va agrair a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla que hagi donat prioritat a aquesta obra.

L'alcalde, Martí Carnicer, va destacar el fet que el Vendrell estigui dins de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, “ja que podrem gaudir d'aquest nou equipament sanitari uns tres o quatre anys abans que si s'hagués de fer directament a través dels pressupostos de la Generalitat”.

Continuar llegint » http://elvendrell.net/images/stories/noticies/12-09_VA165_PRESENTACIO_BOTAFOC_122016_150dpi.pdf


El Museu Deu celebra el “Mes d’El Bosco”

El Museu Deu celebra el “Mes d’El Bosco”

El Museu Deu del Vendrell s’uneix als actes commemoratius internacionals del V centenari de la mort de Jheronimus van Aken, més conegut com Jheronimus Bosch o El Bosco (1450/60‐1516), un dels artistes més enigmàtics i influents del Renaixement.

La sala soterrani del Museu Deu exposarà obres de l’artista local Joan Descals inspirades en l’obra del Bosco, concretament en les “Temptacions de Sant Antoni”.

Una de les obres, de grans dimensions, mostra l’univers terrenal oposat a l’univers infernal; les virtuts acompanyades de músics sota l’atenta mirada d’éssers demoníacs i fascinants; monstres grotescs presidits per la imponent figura de Darth Vader, el personatge antagonista principal de la nissaga cinematogràfica d’Star Wars.

L’acte de presentació tindrà lloc el proper divendres dia 2 de desembre, a les set de la tarda, i anirà a càrrec del mateix Joan Descals, el qual explicarà el significat de la seva obra i la transcendència que ha tingut al llarg del temps l’obra d’El Bosco. Una obra que actualment no deixa indiferent l’espectador i que, tot i haver estat feta fa més de 500 anys, planteja dobles lectures i alhora certes ambigüitats que actualment són objecte d’interpretació i d’atractiu.

Durant tot el mes de desembre el Museu Deu organitzarà diferents actes vinculats amb la figura d’El Bosco:

-Dijous 15 i Divendres 16, a les 7 de la tarda, tindrà lloc l’audició musical de la interpretació de "Les virtuts, la música i els monstres", de Joan Descals, a càrrec dels alumnes de Cicle Mitjà de l’EMMPAC.

-Dimarts 20 de desembre tindrà lloc el taller de Nadal amb l’elaboració del calendari d’El Bosco. El taller estarà dirigit per l’artista Joan Descals. A les 6 de la tarda es farà per a nens i nenes de 7 a 11 anys; a les 7 de la tarda per a nens i nenes de 12 a 16 anys i a les 8 del vespre per a adults. Per a tots els tallers cal inscripció prèvia i el preu és de 3€. Per a fer els tallers es requereix un mínim de participants.


El regidor de Platges visita les obres de la passera de Sant Salvador

El regidor de Platges visita les obres de la passera de Sant Salvador

Avui al matí, el regidor de Platges, Josep Marrasé, ha fet una visita a les obres de la passera de Sant Salvador, a la desembocadura de la Riera de la Bisbal, que es van iniciar el divendres de la setmana passada.

L'obra, a càrrec del Servei Provincial de Costes, té un termini d'excució de tres mesos i un pressupots de mig milió d'euros. A part, de la passarel·la per sobre de la riera, que tindrà una longitud aproximada de 80 metres, el projecte també contempla una neteja i sanejaments de l'espai de les Madrigueres, la restauració del sistema de dunes, la creació de quatre llacunes i una pantalla vegetal per ocultar l'estació de bombejament.

Josep Marrasé ha valorat molt positivament l'inici d'aquestes obres perquè donen resposta a una reivindicació històrica dels veïns de la platja de Sant Salvador.


Uns dos-cents veïns de les platges voten els pressupostos participatius

Uns dos-cents veïns de les platges voten els pressupostos participatius

Aquest migdia, a la Sala de Plens de l’Ajuntament del Vendrell, l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i el regidor de Participació Ciutadana, Ferran Trillas, han fet una valoració de les votacions del pressupost participatiu a les platges, que s’han dut a terme entre el passat divendres i dissabte al Centre cívic de Coma-ruga.

Els veïns de les platges estaven convocats per decidir les propostes d’inversió i manteniment que desitgen per als seus barris: 3 de fins a 6.000 € relatives a actuacions de manteniment i 3 de fins a 15.000 € relatives a inversions, una actuació de cada import a cadascuna de les tres platges.

Tant l’alcalde com el regidor han volgut deixar clar que aquest procés participatiu ha estat una prova pilot, que servirà per trobar punts a millorar en propers processos d’aquest tipus. En concret, durant els dos dies de votacions s’han registrat 198 vots vàlids i 6 vots nuls, d’un cens de 4.870 persones. Una xifra, que segons l’alcalde del Vendrell, “es satisfactòria, tenint en compte que el procés s’ha fet en un temps relativament curt i que era la primera vegada que es tirava endavant una iniciativa d’aquest tipus”.

Les propostes seleccionades amb més vots, i que havien estat formulades per les associacions de veïns de les platges i validades pels tècnics municipals, seran les que l’Ajuntament del Vendrell s’ha compromès a dur a terme.

Pel que fa a inversió, les propostes guanyadores han estat:

-Sant Salvador: instal·lar un circuit d’aparells biosaludables i elements esportius (ubicació a determinar), amb 23 vots.

-Coma-ruga: instal·lar un circuit d’aparells biosaludables i elements esportius (ubicació a determinar), amb 38 vots.

-El Francàs: col·locar papereres, panells informatius i senyalitzar el barri, amb 26 vots.I respecte a les propostes de manteniment, les guanyadores han estat:

-Sant Salvador: manteniment dels parcs infantils de l’Ermita i/o del c/Marinada, amb 19 vots.

-Coma-ruga: manteniment del pas subterrani per a vianants del carrer de l’Estació de Coma-ruga: il·luminar, sanejar parets i pintar-les, amb 79 vots.

-El Francàs: manteniment del pas per sota la via entre el c/Joan Puig i Ferreter i el Passeig Marítim Masia Blanca perquè no s’entolli l’aigua, amb 27 vots.El regidor de Participació Ciutadana, Ferran Trillas, ha lamentat un problema sorgit durant els dies de votacions en relació a la delimitació de l’àmbit amb dret a vot. Trillas ha explicat que el procés es va plantejar de manera que tant les actuacions a desenvolupar com els veïns i veïnes que podien votar corresponien a l’àmbit comprès entre la N-340 i les platges. De fet, també s’explicitava així en un mapa de l’apartat informatiu del procés participatiu del web municipal. Tot i això, el regidor ha demanat disculpes per si aquest punt no es va comunicar adequadament a tots els veïns dels barris marítims, en referència a unes 25 persones dels Masos que van acudir a votar i no estaven al cens.

El regidor ha afegit que es convocarà una reunió de valoració amb les associacions de veïns i que se’n trauran les conclusions sobre els aspectes positius i negatius del procés. Ferran Trillas ha agraït públicament l’esforç de tècnics municipals i de les associacions de veïns per la gran col·laboració per dur a terme una iniciativa pionera com aquesta.


L’Auditori acull un concert familiar per cloure el Cicle de Tardor

L’Auditori acull un concert familiar per cloure el Cicle de Tardor

El darrer concert a l’Auditori Pau Casals del Cicle de Tardor d’enguany serà el concert familiar Mirant al Mar, a càrrec del Quintet Camerata XXI i David Puertas com a narrador, i tindrà lloc el diumenge 4 de desembre, a les 12 del migdia.

“El mar embadaleix, com la música, però també activa les emocions, com la música. Han mirat el mar els viatgers, els poetes, els músics... i també tots i cadascun de nosaltres.”

Amb aquest preàmbul, el Quintet Camerata XXI, petita formació de corda de l’Orquestra Camerata XXI de les comarques tarragonines, i David Puertas, divulgador músical, ens presentaran un programa amb música feta de cara al mar, on les notes i les paraules acompanyaran l’afany d’explicar què és allò que ens fascina del mar, de la seva grandesa, de la seva calma, de la seva fúria...

Durant l’actuació, un pòquer de mariners musicals, navegant amb veles al vent, faran que els grans noms de la música catalana es donin la mà buscant els misteris de les onades: Toldrà, Albéniz , Casals i Montsalvatge.

Es tracta d’un concert participatiu, en què els espectadors, des dels més petits fins als més grans, descobriran peces musicals d’aquests grans compositors catalans.


La Sala Portal del Pardo acull una exposició que recull la trajectòria de l’artista penedesenc Joan Nadal

La Sala Portal del Pardo acull una exposició que recull la trajectòria de l’artista penedesenc Joan Nadal

El proper divendres 2 de desembre, a les 20 h, a la Sala Portal del Pardo, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Univers Nadal”, de l’artista Joan Nadal. Una mostra d’aquest creador polifacètic que, segons explica ell mateix en el díptic de la mostra, porta 50 anys perseguint la llum, captant els colors, els moments efímers que ens regala la natura, estudiant les formes, observant i gaudint de la bellesa, i expressant-los a través de diferents llenguatges plàstics.

La mostra del Portal del Pardo oferirà un recull molt variat, un xic antològic, del seu món, la seva trajectòria artística, aglutinant peces de diferents èpoques, amb diferents procediments i tècniques artístiques. L’objectiu és mostrar aquest “Univers Nadal” perquè el públic del Vendrell el descobreixi i valori.

En Joan Nadal es va formar artísticament a l’Escola d’Art Sant Bonaventura de Vilanova i la Geltrú. Al 1982, va llicenciar-se en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. És un artista polifacètic que s’expressa a través de diferents tècniques com el dibuix, la pintura, la fotografia, les instal·lacions , els muntatges escultòrics o la poesia visual, entre d'altres.

Una de les seves passions pictòriques és el paisatge. Captar la llum, l’energia, les vibracions cromàtiques, les formes i els colors de la natura, l’han portat a explorar i pintar sèries dedicades als cels, a les roques, als boscos, al mar, a la neu, a l’aigua, etc., sempre exaltant la vida, l’ecologia, la joia de viure mediterràniament.

L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 8 de gener de 2017 en horari de dimarts a divendres de 17 h a 20 h, dissabtes d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h i diumenges d’11 h a 14 h.


Els ciutadans del Vendrell decidiran, per votació popular, '7 tresors' del patrimoni cultural del municipi

Els ciutadans del Vendrell decidiran, per votació popular, '7 tresors' del patrimoni cultural del municipi

L’Ajuntament del Vendrell i l’organització Capital de la Cultura Catalana han presentat aquest dimecres 23 de novembre a la Casa Nadiua de Pau Casals la campanya d’elecció i promoció “7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell”. Una iniciativa que va en paral·lel a la voluntat del Vendrell de presentar candidatura per esdevenir Capital de la Cultura Catalana l’any 2020, una designació organitzada per la mateixa institució.L’objectiu d'aquesta campanya és promoure i divulgar el patrimoni cultural del Vendrell d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs seleccionats i elegits. A més, pretén establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer la riquesa patrimonial del Vendrell, alhora que es promou la participació ciutadana.

La campanya s’articularà en tres fases: una primera, en la qual els ciutadans poden presentar propostes de candidatura, des del 23 de novembre i fins al 10 de desembre. Ho podran fer enviant la seva proposta per correu electrònic a info@ccc.cat o bé dipositant una butlleta en unes urnes que estaran ubicades durant aquests dies a l’Ajuntament del Vendrell, el Centre cívic L'Estació i l'Oficina de Turisme.

Les propostes d'elements patrimonials que es poden presentar poden ser tant de patrimoni cultural material com immaterial, natural, gastronòmic i esportiu. No està contemplada la candidatura de persones a títol individual.

En la segona fase de la campanya, del 12 de desembre al 28 de desembre, es sotmetran a votació ciutadana les candidatures presentades i acceptades. Aquest procés de votació es podrà fer també per via telemàtica, omplint un formulari de votació disponible al web www.ccc.cat, o bé, presencialment, a l’Ajuntament del Vendrell, el Centre cívic L'Estació i l'Oficina de Turisme.

En la tercera fase, a partir de la segona quinzena de gener del 2017, es durà a terme un acte per a lliurar un reconeixement a cadascun dels representants dels 7 tresors escollits. I també s’iniciaran diferents accions de promoció dels elements elegits com a “7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell”, tant en l’àmbit nacional com internacional. Principalment, s’elaboraran newsletters en diferents versions lingüístiques, que s’enviaran a 600.000 persones de 73 països diferents, que són les que han participat activament en alguna de les 27 campanyes anteriors que l’organització Capital de la Cultura Catalana han realitzat arreu del món. També s’elaboraran peces periodístiques dels 7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell per a publicar en els mitjans de comunicació.

En paraules de la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, “tota aquesta campanya s’inscriu en la línia que ja duu a terme l’Ajuntament del Vendrell de seguir fent de la cultura, l’actiu més important del Vendrell, un element de projecció del municipi, de desenvolupament econòmic, i sobretot, d’integració i cohesió social”.

De la seva banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha destacat la importància que siguin “els mateixos ciutadans del Vendrell els que decideixin què és el més icònic del seu patrimoni cultural i aquells que els serviran per presentar-se al món”.
Turisme del Vendrell
(© 2002 - 2017)
Av. Brisamar, 1 - Tel. 977 68 00 10
informacio@elvendrellturistic.com
Veure mapa de localització
Coords: N 41º 10. 952' E 001º 31. 319'

Horaris: De dilluns a divendres de 10 h a 14.00 h | Dissabtes de 9.30 h a 13.30 h, diumenges i festius tancat

Quadrícula w+m: Disseny i programació web